TERVETULOA TUTUSTUMAAN KUVAKUDOKSIINI

Lisäksi esittelen suunnittelemiani tekstiilituotteita sekä kerron itsestäni taidekasvattajana ja taiteen tutkijana.

VUOSI 2023

Suurteokseni triptyykki Ataraxia julkistetaan vihdoin tänä vuonna. Teos on viimeistelty ja valokuvattu vuoden 2023 alussa. Aloitin tämän 11 neliömetrin kokoisen urakan suunnittelun keväällä 2020. Teos tulee esille Rauhan lähteellä -yksityisnäyttelyyni Galleria A2:seen (Annankatu, Helsinki) 23.8.-10.9.2023 ja Rovaniemen taidemuseo Korundiin Kuvan kutojat -näyttelyyn 24.11.2023-18.2.2024. Lisäksi on sovittu näyttelyaika Kouvolan taidemuseoon vuodelle 2026 Kosketuksissa – Keskittymisen taide -näyttelylle, jonka taiteilijaryhmän olen koonnut.

Nyt on uuden teoksen ja kokonaisuuden suunnittelun aika. Saan suureksi ilokseni työskennellä Suomen kulttuurirahaston kaksivuotisella apurahalla helmikuulle 2025 asti. Olen asettanut itselleni liikkeen kutomisen haasteen!

Talven valoa / Light of Winter -kuvakudokseni on valittu Bien 2023 -kansainväliseen tekstiilitaiteen biennaaliin 31.5.-10.8.2023 Kranjiin, Sloveniaan. Näyttelyn teemana on aurinko. Siihen tarjottiin 251 teosta, joista 32 valittiin näyttelyyn.

Norwegian Textile Letter on julkaissut taiteestani artikkelin: https://norwegiantextileletter.com/article/hovila/

VUOSI 2022

Artapestry 6 saapui kesäksi 2022 Keski-Suomen museoon Jyväskylään. Pääsin osallistumaan näyttelyn ripustamiseen ja tapaamaan monia kuvakudostaiteilijoita ympäri Eurooppaa. Luennoin taiteestani kuvakudosseminaarissa ja pidin taiteilijatapaamisen. Tämä oli minulle juhlan paikka, sillä yritin kymmenen vuotta ja onnistuin neljännellä yrittämällä saada kuvakudokseni tähän kansainväliseen kuvakudosnäyttelyyn. Näyttelyyn valittiin minulta kaksi teosta: Vastakohtien maailma I ja II. Näyttelykiertue alkoi helmikuussa 2021 Tanskasta KunstCentret Silkeborg Badista. Teokseni pääsivät lopulta ajoissa perille, vaikka posti kuljetti niitä yli 50 päivää. Näyttely jatkoi Tanskasta Latviaan Gulbene Municipal History and Art Museumiin ja Ruotsiin Kulturcentrum Ronnebyyn. Kiertue päättyi Jyväskylään.

Kesällä 2022 teoksiani oli esillä myös Voipaalan taidekeskuksessa, jonne syyskuussa 2020 Suomenlinnassa esillä ollut Paljain silmin – With the Naked Eye -jurytetty Taiteilijat O ja Texon yhteisnäyttely siirtyi laajennettuna. Kuvakudokseni valittiin myös Metsä vastaa -kesänäyttelyyn Galleria Muuntotilaan Tampereella. Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 2020 ollut Kudottu kuva – Moderni suomalainen kuvakudos -näyttely on saanut jatkonäyttelypaikan Rovaniemen taidemuseosta vuodelle 2024, mitä ryhmämme odottaa innoissaan.

Syksyn suurin yllätys oli Vastakohtien maailma I -teokseni valinta Taide-lehden 4 / 2022 kansikuvaksi! Ylistävä näyttelykritiikki Artapestry 6 -näyttelystä nosti Vastakohtien maailma II-kuvakudokseni esiin 43 teoksen joukosta Tanskassa (Kristeligt Dagblad 5.5.2021). Ilokseni sama teos sai huomiota myös Ruotsissa, ja sen valon kuvaamista kehuttiin (Växjöbladet Kronobergaren 19.11.2021). Työskentelyäni kuvakudostaiteilijana esiteltiin vuonna 2020 hollantilaisen Handwerken zonder grenzen -lehden numerossa 219/2020 ja Ornamo-lehdessä 3/2020, sillä tulin valituksi Taiteilijat O ry:n Syksyn Vuodenaikataiteilijaksi. Erityistä oli että Pessi Rautio kirjoitti Kudottu kuva -näyttelystämme kritiikin Taide-lehteen 4 / 2020. Hän tarkastelee Vastakohtien maailma -teossarjaa ja pohtii, miksi kuvia kannattaa tehdä langalla.

Lehtikirjoituksiin ja videotallenteisiin voi tutustua Info-sivun Näyttelyt ja media-kohdassa.

Suuren, kuusi metriä leveän kuvakudoksen valmistaminen on jatkunut tänä vuonna Alfred Kordelinin säätiön ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Triptyykin muotoinen teos on saanut nimen Ataraxia ja sen arvioitu valmistuminen on vuoden 2022 lopussa. Suunnitelma syntyi koronaviruksen aiheuttaman maailmanlaajuisen epävarmuuden ja stressin keskellä. Tarkastelen teoksessani sisäistä rauhaa ja erityisesti luonnon tarjoamaa rauhoittumisen kokemusta. Pitkän prosessin vaiheita voi seurata Kuvakudos / Tapestry art -sivulta sekä sometileiltäni. Etsin edelleen sopivia näyttelytiloja suurteokselleni ja tulevalle kuvakudostaiteilijuuteni 25v-juhlanäyttelylle. Teos on tulossa esille A2 Galleriaan Annankadulle Helsinkiin elo-syyskuussa 2023.

Yhteystiedot / contact

Teoksiani voi ostaa näyttelyistäni ja suoraan minulta. Osamaksu ja teoslainaus kk-maksulla ovat mahdollisia.

Haluatko tilata muotokuvan? Valmistan A4-A3 -kokoisia kudottuja muotokuvia valokuvien avulla. Teen mielelläni muotokuvia myös akvarellitekniikalla. Hinta- ja aikataulutietoja saat kysymällä.

Etsitkö taideteosta julkiseen tilaan tai kotiin? Valmistan kuvakudoksia myös tilaajan toiveiden mukaan. Tutustu Toivokotiin (Karviaisen ikäihmisten palveluasumisen yksikkö, Karkkila) toteuttamiini teoksiin sivulla: Kuvakudokset -> Luonto.

Haluatko seurata työskentelyäni? Liity kaveriksi fb:ssa tai instassa sivun alaosan linkeistä.

Kuva: Mari Pienimäki

Saat minuun parhaiten yhteyden tekstiviestitse / please contact me by SMS +358 (0)40 869 8506

tai / or

sähköpostitse / send me an email
soile.hovila (at) gmail.com