Taidekasvatus

Olen ohjannut muutamissa taideprojekteissa lapsia ja kehitysvammaisia. Toimin myös Hiiden Opiston tuntiopettajana pitämällä kuvakudoksen kursseja sekä Karkkilan kuvataidekoulun opettajana.

YHTEISÖTAIDE

Toteutin ensimmäisen yhteisötaideprojektini vihtiläisen Käsityöpaja Kisällin kehitysvammaisten ja osatyökykyisten käsityölaisten, henkilökunnan ja heidän avustajiensa kanssa vuosina 2017-2018.
Minä – Me -taideteos tutkii ihmisten välistä vuorovaikutusta. Teoksen lähtökohtana on kasvonpiirteitä hahmottavat ääriviivapiirrokset, joita työryhmän jäsenet tekivät toisistaan. Aluksi piirrettiin varjokuvien avulla ja hyödynnettiin lasin läpi piirtämistä. Sitten piirroksista kootut kasvosommitelmat kudottiin pystykangaspuissa. Tekstiilit toteutettiin kuvakudostekniikalla, jossa työskennellään nurjalta puolelta ja edetään hitaasti rivi riviltä. Teoksista koottiin yhteisöa kuvaava dialoginen sommitelma.

Minä – Me -yhteisötaideprojekti on ollut minulle rikastuttava mahdollisuus tuoda osaamistani kehitysvammaisten käsityöläisten pariin. Halusin tällä projektilla tuoda vihtiläisten tietoisuuteen, keitä ovat Kisällin taidokkaiden käsitöiden valmistajat ja mahdollistaa heidän oman taiteellisen ilmaisunsa toteuttamisen taideteokseksi. Projekti on esitelty Forssan museon Aulagalleriassa kesällä 2018 ja Galleria Pictorissa Vihdin Nummelassa keväällä 2019.

Selaa kuvia klikkaamalla.

Kuvat: Kisälli, Joonas Vohlakari ja Soile Hovila

KUVAKUDOKSEN OPETUS

Opetan kuvakudoksen tekniikkaa Hiiden Opistossa. Kursseja järjestetään Vihdin kirkonkylällä ja Nummelassa. Kurssilla toteutetaan oman luonnoksen pohjalta pieniä kuvakudoksia kudontakehyksessä. Osallistujat saavat lainata opettajalta työvälineet ja käyttää erilaisia lankoja. Lisäksi pidän kuvaluennon kuvakudostaiteen historiasta ja nykyhetkestä.

Kerron kuvakudoksen tekniikasta myös näyttelyjeni työnäytöksissä, jolloin kudon pientä työtä kehyksellä tai ohjaan näyttelyvieraita kokeilemaan tekniikkaa.

Kuvat: Soile Hovila

YMPÄRISTÖTAIDE

Karkkilalaiseen Karkin päiväkotiin toteutettiin ympäristötaideteos juhlistamaan päiväkodin 25-vuotissynttäreitä vuonna 2013. Suunnittelin ja toteutin esiopetusryhmälle ympäristötaiteen projektin, jossa tutustuttiin ympäristötaiteeseen esimerkkien ja oman toiminnan kautta. Valmistimme eskareiden ja päiväkodin johtajan Elena Ahjoniemen kanssa maalatuista kivistä teokset Mustikkapilvet ja Auringonkivet päiväkodin sisääntulon molemmin puolin.

Kuvat: Karkin päiväkoti / Elena Ahjoniemi